Cruisehavens Noorwegen

Lees hier meer over enkele cruisehavens in Noorwegen waar onze blogger is geweest.

Bergen.
Bergen is de natste stad van Europa, maar wij hebben alleen maar zon gehad! In Bergen ligt Bryggen. Bryggen betekent vrij vertaald ‘De Kade’ en staat ook wel bekend als Tyskebryggen (De Duitse Kade). Bryggen is een reeks Hanze- handelshuizen aan de oostzijde van de fjord die Bergen binnengaat. Bryggen staat sinds 1979 op de UNESCO- Werelderfgoedlijst omdat deze houten gebouwen bewaard moeten blijven. Met een grote groep ben ik uitgescheept om Bergen te gaan ontdekken. Via het park zijn we naar Bryggen gelopen, om de floibaan (kabelbaan) omhoog te nemen. Daar hebben we genoten van een fenomenaal uitzicht. Ook hebben we hier heerlijk gewandeld. De oude vismarkt en bekende winkelstraat waren een ware lust voor het oog.

Geiranger.
Vandaag vond de excursie ‘Berg Dalsnibba en de Adelaarsweg’ plaats. We hadden een fantastische gids die geweldig kon vertellen over Noorwegen. De gids woont al 8 jaar in Ålesund, waardoor zij ontzettend veel wist, én dit in het Nederlands kon overbrengen. Eerst hebben we over de Adelaarsweg gereden, gepaard met een hoop haarspeldbochten. Vanaf het uitkijkpunt hadden we een schitterend uitzicht over de fjord en ons schip. We hadden schitterend weer, wat uitzonderlijk bleek te zijn. Boffen wij even! Het laatste uitkijkpunt was boven de sneeuwgrens, op een indrukwekkende hoogte van maar liefst 1500 meter. De route was prachtig en iedereen genoot met volle teugen!
Om 17:00 uur vertrok het schip, door het schitterende weer stond iedereen op het dek. Het cruiseschip voer een schitterende route door de Geirangerfjord. We hebben de 7 zusters gezien, één van de beroemdste watervallen van heel Noorwegen. De route was in één woord prachtig. Door de sneeuwval van de vorige twee dagen en de zon van vandaag, waren de watervallen ontzettend mooi. Het smeltwater zorgde ervoor dat er meer water dan normaal naar beneden kwam. Adembenemend!

Ålesund.
Vandaag was het een frisse dag. Het was 10 graden, maar er stond een fris windje! Gelukkig reed er een heel leuk toeristentreintje, waar de we lekker beschut konden gaan zitten. We zijn de stadsberg Aksla opgegaan met de uitzichtpunten Fjellstua en Kniven. Deze plaatsen zijn de beste uitzichtpunten over de stad, de prachtige eilandjes en de omliggende majestueuze bergen die de Sunnmørsalpene heten, de alpen van Sunnmøre. Toen we weer in het treintje stapten, kregen we nog een tour door de stad met een gids die het een en ander vertelde over de bezienswaardigheden. Na deze excursie gingen een paar van ons te voet Ålesund in, maar verreweg de meesten gingen terug naar het schip.

Eidfjord.
Om 10:00 uur kwamen we aan, het was op het dek een drukte van jewelste. Iedereen wilde van het prachtige uitzicht genieten. We zijn naar het Visitorcenter gegaan, waar we een busrit van 75 minuten kozen naar de watervallen Vøringsfossen, een van de grootste watervallen van Noorwegen. De route was spectaculair, we hebben heel veel watervallen gezien. De prachtige natuur was echt onbeschrijfelijk. Bij de watervallen hebben we nog genoten van een heerlijk kopje koffie. Na de excursie zijn we weer aan boord gegaan, waarna iedereen in de zon ging zitten op het dek.

Cruisehavens Noorwegen
De cruisehavens in Noorwegen zijn echt spectaculair. Je valt van de ene verbazing in de andere! Dit zijn slechts enkele havens die in Noorwegen aangedaan kunnen worden, iedere cruisemaatschappij maakt natuurlijk andere routes. Dit was één van mijn routes, een echte aanrader.

Geniet van al het moois wat Noorwegen je te bieden heeft!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *