Havens

Als u een cruise naar Noorwegen maakt, zijn er verschillende havens die u aan kunt doen. Wij hebben de mooiste havens voor u op een rijtje gezet.

Noorwegen Fjord

Havens Noorwegen:

Ålesund
Ålesund is in 1904 verwoest door een enorme stadsbrand. De wederopbouw van de stad vond plaats in de stijl van die tijd, namelijk Jugendstil. De verschillende torens, schitterende torenspitsen en prachtige ornamenten voeren u terug in de tijd. Een echte bezienswaardigheid van Ålesund is de berg Aksla. Vanaf de top van de berg kunt u uitkijken over Fjellstuna en Kniven, waar u een schitterend uitzicht heeft over de stad, de unieke eilanden van de omgeving en de majestueuze Sunnmøre Alpen. Ook kunt u een bezoek brengen aan het Jugendstilsenteret, een authentiek nationaal jugendstilmuseum in het hart van Ålesund. In het museum kunt u meer leren over de verwoestende stadsbrand van 1904 en de grootschalige heropbouw. Wat u zeker niet mag missen is de vissershaven. U legt aan bij de Keizer Wilhemsgate, de grote haven waar cruiseschepen aanleggen. De vissershaven bevindt zich aan het Brosundetkanaal. Hier wordt de vers gevangen vis aan de inwoners van de stad, maar u kunt ook zelf een bootje huren om zelf te gaan vissen.

Bergen
Bergen is een prachtige stad, gelegen tussen 7 bergen. Deze in 1070 gestichte stad is de voormalig hoofdstad van Noorwegen. In de Middeleeuwen groeide Bergen uit tot het handelsimperium van de Hanzesteden, waar ze haar prachtige architectuur aan te danken heeft. ‘Gamle Bergen’, het oude Bergen, is zeker een bezoek waard. Hier vindt u enkele oude gebouwen, stammend uit de tijd van de Middeleeuwen. De architectuur van ‘Bryggen’, de oude haven, is iedereen welbekend. De felgekleurde huisjes langs de kade staan al jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ga ook zeker met de fløibanen de Fløyenberg op, waar u een schitterend uitzicht heeft over Bergen, de haven en de natuur. Op 320 meter boven zeeniveau zijn de vergezichten het mooist.

Eidfjord
Eidfjord is een klein dorpje, met schitterende bezienswaardigheden. Zo kunt u de Kerk van Eidfjord bezoeken, een oude stenen kerk die uit 1309 stamt. Ook vindt u hier het grootste nationaal park van Noorwegen genaamd Hardangvidda. Dit is de belangrijkste verblijfplaats van rendieren in Europa. Ook zult u hier een glimp op kunnen vangen van de poolvos en de sneeuwuil.

Flåm
Het prachtige Flåm is gelegen in het binnenste deel van de Aurlandfjord, een zijrivier van de 204 kilometer lange en tot maar liefst 1308 meter diepe Sognefjord. Het dorp Flåm telt circa 500 inwoners. Flåm betekent letterlijk ´een klein plat gedeelte tussen steile bergen´, en dat is het zeker!
In Flåm is de Flåmsbana-treinbaan tussen Flåm en Myrdal een ware trekpleister: dit is één van de steilste treintrajecten ter wereld. Blijft u liever met beide benen op de grond, bezoekt u dan zeker het museum over de Flåmsbana-treinbaan in het voormalig stationsgebouw van Flåm.

Geiranger
Geiranger wordt gezien als de parel in de kroon van de Noorse Fjorden. Er is een pittoresk landschap met majestueuze, met sneeuw bedekte bergtoppen, ongetemde watervallen, overvloedige groene vegetatie en het diepe, blauwe Geirangerfjord. Deze plek is een van de mooiste op aard. Het Geirangerfjord is dan ook toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Honningsvag
Honningsvag is de noordelijkste stad van Europa. Grazende rendieren zijn hier geen uitzondering, u kunt deze majestueuze dieren hier in het wild aanschouwen. Honningsvag leeft van de visserij, gezien landbouw in dit onherbergzame landschap niet mogelijk is. Van half november tot en met eind januari is er geen zon in de regio, er is totale duisternis. Maar, dit heeft ook het positieve gevolg dat van half mei tot en met eind juli de zon nooit onder gaat en een aangename temperatuur rond de 15 graden met zich mee brengt. U kunt hier het geluk hebben het ‘Aurora Borealis’, oftewel het Noorderlicht, te aanschouwen.

Kristiansand
Kristiansand is gelegen aan de kust bij de monding van de rivier de Otra, in het uiterste zuiden van Noorwegen. Het is een schitterende stad die al veel beroemdheden heeft voortgebracht, zoals de Noorse Kroonprinses Mette-Marit. Kristiansand heeft veel bezienswaardigheden. Zo kunt u een wandeling maken door Posebyen, het oude Kristiansand. Hier vindt u de grootste verzameling witte rijtjeshuizen van Noord- Europa. Dit is het meest karakteristieke deel van de stad. U kunt er ook voor kiezen plaats te nemen in de Stadstrein en een rondleiding door Kristiansand te volgen. U bezoekt onder andere de Fiskebrygga (vismarkt), Nupen Park, de jachthaven, Bystranden (het strand van Kristiansand) en Posebyen.

Oslo
Oslo is de hoofdstad en de grootste stad van Noorwegen. De rond 1048 gestichte stad heeft een naam die vrij is aan interpretatie. ‘Lo’ kan verwijzen naar haven of luwte, ‘os’ kan verwijzen naar helling of riviermonding. Het oude Oslo werd in 1624 verwoest door een stadsbrand. Hierdoor kon de wederopbouw echter plaatsvinden aan de fjord, waardoor Oslo haar bekendheid heeft verworven. Als u in Oslo bent, moet u zeker een bezoek brengen aan de ‘Karl Johans Gate’, de hoofdstraat van Oslo. Deze lange straat verbindt het treinstation met het koninklijk paleis, waar tot op de dag van vandaag de Noorse koning woont. Langs deze straat staan ook de monumentale Domkirke en het Storting, het Noorse Parlement.

Stavanger
Stavanger is een bruisende stad ten zuidwesten van Noorwegen. Hier vindt u een unieke combinatie van cultuur, natuur en avontuurlijke activiteiten. Midden in de stad is een klein deel van het oude Stavanger bewaard gebleven: ‘Gamle Stavanger’. Dit stadsgebied bestaat uit meer dan 170 huizen die gebouwd zijn tussen 1700 en 1800, allen in originele staat bewaard gebleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gamle Stavanger cultureel erfgoed is. Bij een bezoek aan Stavanger mag een uitstapje naar Preikestolen niet ontbreken. Deze fantastische rots heeft een adembenemend uitzicht over de Fjorden. Als u deze klim niet wilt maken, bezoekt u dan de Stavanger Domkirke, de enige kathedraal uit 1125 die in Noorwegen in haar originele staat te bezichtigen is.

Trondheim
Trondheim is de derde stad van Noorwegen. Een meer gemoedelijke stad dan Trondheim is moeilijk te vinden. Dit is verwonderlijk, gezien de stad al in 997 is gesticht. Tijdens een bezoek aan Trondheim moet u zeker een bezoek brengen aan ‘Nidaros Dom’, een imposante kathedraal in gotische stijl. Deze kathedraal is oorspronkelijk gebouwd rond het graf van St. Olav, de patroonheilige van de stad. Ook het Ringve museum is een ware lust voor het oog. Een schitterend herenhuis, gelegen in een prachtige botanische tuin, huisvest een van de grootste musea van de Noorse muziek. Vanaf dit punt heeft u vrij uitzicht over de stad Trondheim en de fjord. Gaat u liever voor nog meer historie? Bezoek dan het grootste houten Koninklijke paleis van heel Scandinavië, Stiftsgården. Loop dan meteen door naar Gamble Bybrua, de in 1861 gebouwde stadsbrug. Vanaf de brug heeft u een pittoresk uitzicht.

Ulvik
Weggestopt in een knus hoekje van de Hardangerfjord vindt u het kleine, pittoreske dorpje Ulvik. Ulvik ligt aan de kustlijn en steekt scherp af tegen de weldadige boomgaarden en de groene heuvels. Het is niet voor niets dat deze regio van de Hardangerfjord ook wel de ‘Fruitschaal van Noorwegen’ wordt genoemd. De geur van rijpe appels zal u tegemoet komen als u voet aan wal zet. De inwoners van Ulvik zijn trots op het ‘cultuur landschapsplan’, wat inhoudt dat er een uitgebalanceerde wandelroute is gemaakt waarin vier gebieden samenkomen in voetpaden en historische bezienswaardigheden.

 

Handige websites:
Visitnorway
Wikipedia